2011. január 25., kedd

Színek szimbolikája - Vörös

Ré-Harahti
Egyiptomban a vörös a hat alapszín egyike volt. Magát a festéket vas-oxidból állították elő, és a skálája a narancssárgától a vörösig tartott.
A vörös szín jelölte a sivatagot, ami folyamatosan támadta Egyiptom földjét. A fekete-vörös örökös harcában a sivatag jelentette a vörös színt a fekete pedig Egyiptom termékeny földjét jelképezte. Ez a két erő folyamatosan harcban állt egymással. A Nílus áradásainak a ciklusai voltak a változás mozgatói. A Nílus életet hozott, feketévé varázsolta a vörös földet. Ez Ré és Ozirisz (a Nap és a Nílus) kettőssége: a vörös Ré testének és szemének is a színe, Ozirisz színe zöld vagy fekete, az élet a két ellentét harmóniájától függ.
Ozirisz
Vörös és fekete színnel írták a papiruszaikat. Vöröset csak ritkán, az egyes részek kiemelésére használtak. A férfiak testét általában vörössel jelenítették meg, a nőkét sárgásfehérrel. Ábrázolásokban jelenthette a dühöt, a haragot, de utalhatott a sivatagra, és a vérre is.
Felső-Egyiptom koronája fehér, Alsó-Egyiptomomé a vörös, a fáraó által viselt kettős korona, a két országrész feletti uralom jelképe volt.
Vörös gránitot vagy rózsaszínes barnás kvarcitot használtak a szobrászatban és az építészetben, a királyi szarkofágokat is ezekből az anyagokból készítették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.