2011. január 31., hétfő

Denderai zodiákus – I. rész


Az egyiptomi papság évezredeken át nagy figyelmet fordított a csillagok tanulmányozására, és az emberi sors legfőbb eseményeit is a csillagok mozgásához kötötték. Az időmérésben is fontos szerepet játszottak a csillagok, többek között mozgásuk alapján számították ki a Nílus áradásának időpontját: a Szíriusz, az egyiptomi Szóthisz, közvetlen napkelte előtti felbukkanása a keleti horizonton jelezte az áradás kezdetét. Ezzel kezdődött az új év is, és a csillag fényéből következtettek arra, hogy mennyire lesz kedvező az év a Nílus völgyében lakók számára.
Ez a körzodiákus a Ptolemaiosz-kor végén (i. e. 1. században) keletkezett, és az egyiptomi, a mezopotámiai és a görög hagyomány szintézisét adja.
A dél-egyiptomi Dendera közelében lévő Hathor-templom Ozirisz-kápolnájának mennyezetét díszítette. Először Napóleon 1798-ban kezdődő egyiptomi expedíciója idején tanulmányozták európai tudósok. Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy a zodiákust – szerencsére sértetlenül – kifűrészelték az eredeti helyéből, és 1821-ben Párizsba vitték. Jelenleg is a Louvre-ban tekinthető meg, a helyére pedig egy pontos másolatot helyeztek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.